Wednesday, November 7, 2007

Det blir flytt till Grand Popo

Vilken dag alltså. Dagen början med intervjun på Villa Karos stiftelses kontor i Helsingfors. Talade ganska länge om varför jag önskar fara dit, hur jag tror jobbet skulle vara, vad som skulle vara jobbigt osv tills hon yttrade de guld värda orden "kyllä minä sinut sinne lähettäisin". Ok. Vi talade lite till om resande och mötet med det okända. Tillslut fick jag visum ansöknings papprena i handen, telefon nummern till Air France, e-mail adresser till tidigare praktikanter och ett stort leende. Jag gick ut från kontoret som ett fån. Vad säger man nu till detta? Drömmen går i uppfyllelse. Där stod pappa som tog emot nyheten med ett jubel.

Mitt nuvarande jobb tog emot nyheten med öppna armar, ett jubel och stora choklad muffinsar. Kommer nog att sakna dessa tokar. Nu är det mycket att fundera på och planera. Hyra ut lägenheten, fixa visum, vaccinationer, söka resestipendium, förbereda sig mentalt och planera resande runt i vest afrika. Kia, min trogna resepolare, var givetvis genast med på noterna. Diskussionen handlade om ifall vi skall resa 1.5 eller 2 månader, om vi flyger hem från Cotonou eller någon annanstans ifrån osv. Ingen tvekan om att vi gör en resa efter att min praktiktid tagit slut.

Flyget skall jag boka imorgon, det är meningen att jag flyger från Helsingfors den 2 januari och jobbar fram till börja på Juni. Sen skulle kia komma till Grand Popo och vi skulle resa runt fram till slutet på juli. Perfekt. Jag går helt på övervarv och det är svårt att fokusera på ngt annat än Benin.

Tuesday, November 6, 2007

Lyckas jag ta mig genom urvalen och intervjun?

Ligger på soffan, rätt så matt av stegringen som jag drabbas av, och läser om Benin. Imorgon har jag intervju nr 2. Nu gäller det alltså. Jag måst övertala och bevisa dem om att jag är den rätte personen för jobbet på Villa Karo (finländskt och nordiskt kulturinstitut) i Grand-Popo i Benin. Jobbet inleds i börja av januari och håller på tills sommaren. Jobbmässigt passar det perfekt eftersom mitt nuvarande jobb, som amanuens vid Kvinnovetenskap ÅA, tar slut vid årssiftet.

Jag har redan en längre tid drömt om möjligheten att resa till Benin och jobba på Villa Karo. Helt enkelt en unik möjlighet. Att få jobba 6 månader i ett afrikanskt land som benin, lära mig om och av de lokala, känna hemlängtan, svettas, skratta, tala franska, äta lokal mat, komma bort från Finland en stund, sätta ner min väska i en obekant miljö och konstatera att detta nu är mitt hem de kommande 6 månaderna, få följa med vardagen på Villa Karo och njuta av havets närvaro. Det är det jag längtar efter.

Om jag väljs till uppdraget så kommer denna blogg handla om förberedelserna innan avfärd och om tiden i Grand Popo.